Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Sütőtök

A sütőtök (Cucurbita maxima) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke, de Indiában is közkedvelt táplálék.

A sütőtök fajták az inkák, maják és aztékok étrendjében a bab és a kukorica mellett fontos szerepet játszottak. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is.

A különböző nyelvjárások más és más néven emlegetik a sütőtököt: dinkatök, döblec, bécsitök, fehértök, bosztán. Fajtától függően a termések hosszúkásak, gömb alakúak vagy lapítottak, narancssárga, ezüstfehér vagy szürke héjúak.

Hazánk legismertebb sütőtök fajtái

Nagydobosi sütőtökNagydobosi: középerős, erős hajtásrendszert fejlesztő fajta. A termés lapított gömb, a héj világosszürke, a hús narancssárga. Egy-egy termés átlagtömege 4–8 kg. Jól tárolható.
Kiszombori: erőteljes hajtásrendszert fejleszt. Termései enyhén megnyúlt gömb alakúak. Terméshéja fehéres szürke. Húsa narancssárga. Tenyészideje rövidebb, húsa vastagabb, mint a Nagydobosi fajtáké. Friss fogyasztásra, de még inkább feldolgozó ipari célra termeszthető. Egy-egy termés átlagtömege 4–6 kg.
Orange, Kanadai sütőtök, Sonka tökOrange vagy kanadai tök, sonkatök: középerős növekedésű. Termése megnyúlt körte alakú. A terméshéj színe éretten sötétnarancs. Hússzíne megegyezik az érett termés héjszínével. Friss fogyasztásra, esetleg feldolgozásra alkalmas. Viszonylag rövid ideig tárolható. Termésének átlagtömege 2–4 kg között változik.
Japan Hokkaido sütőtökJapán Hokkaido-tök: kevéssé ismert a kisméretű, harsány narancsszínű japán hokkaido tök, pedig érdemes kipróbálni, ugyanis intenzív édes ízével igazán különleges élményt nyújt.
Kerek, sötétzöld vagy narancssárga héjú lehet. Ősszel érik és nagyon édes az íze. Eredetileg New England-ből származik és onnan került át Japánba. Hokkaido szigetéről kapta a nevét. Alkalmas levesnek, pürének, leginkább tölteni kiváló. A megsütött tök héja is elfogyasztható. Magas a karotin tartalma.
Takarmány tökTakarmány tök, Sárga óriás / karotinban gazdag takarmány/: hosszú tenyészidejű, karotinban gazdag, ősszel és télen kitűnő takarmánynövény. Termése nagy, lapított gömb alakú. Tápanyag- és vízigényes növény. Kisebb területen a kukorica köztes növénye is lehet. Az igazi halloween-tök. Ebből készül a legtöbb töklámpás.
 

A sütőtök tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje-, rost- és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotintartalma például 4 mg, C-vitaminból 24 mg-t találhatunk benne, E-vitaminból pedig 1,1 mg-t. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt.

Hazánkban a legnagyobb sütőtöktermesztőnek számító nagydobosiak 1998 óta minden év szeptemberében megrendezik a Nemzetközi Sütőtökfesztivált, ahol bármely gazda elindíthatja terményét „Az ország legnagyobb töke” címért.

Mi készülhet belőle?

Szezonja szeptembertől januárig tart. Az elmúlt évtizedekben szinte kizárólag bébiétel, esetleg ivólé készült belőle. A hagyományos, regionális konyhaművészet azonban a sütőtököt is újra felfedezte magának. Kicsit édeskés, mégis semleges ízű, ezért bátran használhatunk hozzá sokféle fűszert. Ha levest főzünk belőle, szerecsendió, római kömény, koriander, curry és gyömbér lehet az ízesítője. Köretként pürésítve, csőben vagy rozmaringgal sütve kiváló. Gyömbérrel, szerecsendióval, szegfűszeggel és fahéjjal ízesítve megállja helyét a desszertek és a lekvárok között is.

Pár ötlet mi készülhet a sütőtökből:
Kaldeneker.hu sütőtökős receptjei
Chili és Vanilia sütőtök levese
Limara péksége sütőtökös receptjei

Te mit szoktál készíteni sütőtökből? Melyik fajta a kedvenced?

 
2011. Szeptember 29., 11:55
Címkék
Értékelés
5 / 5 (45 szavazat alapján)