Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Szalagos fánk

A farsang elmaradhatatlan jellegzetes édessége a fánk.

Hozzávalók 28-30 darabhoz:

1/2 kg liszt,
2 dkg élesztő,
5 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
2 tojássárgája,
1 pohárka rum,
késhegynyi só,
kb. 1/2 liter tej,

Sütéshez:

1 liter olaj vagy 1 kg zsír

A lisztet langyosítsuk meg, a helység, ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen. A takaró kendő, a gyúródeszka szintén meleg legyen.

3 dl langyos tejjel az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgát elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstésztáta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszorjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük.

Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva, még kb. 30 percen át kelesztjük. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.

A fánkot középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. A zsíradék hőfokát próbafánkdarabbal próbáljuk ki. Ha túl forró a zsír, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos.

A megkelt fánk felső része kerüljön a sütéskor alulra; egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki tiszta papirosra, s még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.

A lehullott széleket összegyúrjuk, újra kelesztve kiszaggatjuk és utoljára sütjük. Legszebben sül olajban ami kevésbé szívódik be a tésztába. Így könnyebb is.

2007. Január 17., 08:04
Címkék
Értékelés
4 / 5 (45 szavazat alapján)