Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Szárítható főzött gyurma

Ha van valami, amiből egy gyereknek sosem lehet elég a mennyiség, az a gyurma. Erősen fogyóeszköz, keverednek a színek, morzsálódik, ami jobb fajta, az drága, beletaposódik a szőnyegbe -nem épp ideális szülői szemmel. De a gyerekek odavannak a jó minőségű, könnyen formázható gyurmáért. Úgyhogy főzzünk nekik otthon!

Hozzávalók:

- 300 g szódabikarbóna /egy bögre/
- 75 g kukoricakeményítő /fél bögre/
- 150 ml meleg víz /kétharmad bögre/

 

A szódabikarbónát a kukoricakeményítővel jó alaposan elkeverjük egy fazékban. Hozzáöntjük a meleg vizet és addig keverjük, amíg csomómentessé nem válik. Egy folyékony fehér anyagot kapunk.

Gyurma

A fazekat feltesszük a tűzre és folyamatos kevergetve addig főzzük, míg a folyékony állagból egy sűrű massza lesz. Én 5-6 percig főztem, míg a képen látható állagú nem lett az anyag. Ekkor levesszük a tűzről, egy picit hűlni hagyjuk. Vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat, ne nyúljunk hozzá, amíg forró.

Gyurma főzés után

A masszánk hófehér lesz, száradás után kevés vizet tartalmazó festékkel festhető is (pl. tempera, vízfesték). A vízbe keverhetünk ételfestéket is, vagy színezhetjük pl. kakaóval, de ekkor ne számítsunk egynemű, egyszínű masszára, kissé rusztikus felületet fogunk kapni. De úgy gondolom, önmagában, hófehéren hagyva is gyönyörű színe van.

Ne ijedjünk meg, ha a lábasban kevergetés közben olyan, mintha leégne az alja és egy fehér réteg képződik, ez beáztatás után simán elmosogatható. Ha picit hűlt az anyag, kivesszük, folpack fóliára tesszük és becsomagoljuk, hogy ne száradjon ki. Pár órát hűlni hagyjuk.

Kész gyurma

Ha teljesen kihűlt a masszánk, akkor kezdődhet a játék! Máris készülhetnek a szebbnél szebb alkotások.

Ha lapos díszeket szeretnénk belőle készíteni pl. a karácsonyfára, ajándékokra, akkor kb. fél centi vastagra nyújtsuk az alapot, úgy készítsük el a mintát. A formák kívül már kb. 1 óra alatt szárazak lesznek, de a teljes átszáradásig kb. 24 órára van szükség. Ez nagyban függ attól, hogy milyen vastag az anyag.

Gyurma medál

Érzékeny bőrűek figyeljenek, mert a szódabikarbóna irritálhatja a bőrüket, ők használjanak kesztyűt, vagy lehetőségekhez mérten nagyon keveset érintkezzenek a gyurmával.

A hűtőben több napig is eláll.

Nehézségi fok: a gyurmát mindenképp felnőtt főzze.

2011. December 7., 14:45
Értékelés
3 / 5 (47 szavazat alapján)