Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Távmunka, a nők mentsvára

 

A munkaadók azért nem szeretnek női munkavállalókat foglalkoztatni, mert

  • van már gyerekük, akik bármikor betegek lehetnek, az iskolai szünetekben a szülők folyton szabadságot akarnak kivenni, és amúgy is, ezeket a nőket nem lehet napi 12-14 órában dolgoztatni, bármikor berendelni
  • még nincs gyerekük, de bármelyik pillanatban akarhatnak.

Hogyan lehetne megtörni ezt az ördögi kört? Részmunkaidővel, rugalmas időbeosztással –vagy legjobb megoldásként távmunkahelyek létesítésével.

Mindenki hallott már a távmunkáról, de csak az ismeri igazán, aki ki is próbálta. Tudjuk róla, hogy ideális lehet gyesen lévő anyukáknak, vagy olyanoknak (és ők sincsenek kevesen!), akiket nem vár vissza gyerekszülés után a munkahelyük. Otthon vagyunk a családdal, maguk osztjuk be az időnket és még pénzt is keresünk - tényleg ennyire rózsaszín lenne?

Természetesen nem. Távmunka-keresőként rengeteg nehézségbe ütközünk, hisz nem tudhatjuk, melyik hirdetés mögött van igaz, és melyik mögött álmunka, akár egyenesen piramisjáték. Nagyon sok a hálózatépítés, amihez kell egy bizonyos attitűd (nyomulós, akár egyenesen agresszív stílus), ami kevesek sajátja.

A cégek gyakran tájékozatlanságból nem adják ki a tipikusan erre alkalmas munkákat távmunkába (pl. az adatrögzítést), nem ismerik fel, hogy nem csak a költségeiket csökkenthetik jelentősen, hanem egy lojális, jól terhelhető munkaerőt is kapnak cserébe. Mert míg az ember otthon marad betegállományban a náthás gyerekkel, addig távmunkásként áthidalható ez az akadály. Sokszor a biztonságra hivatkoznak, és ezért nem adják ki otthonra a munkavégzéshez szükséges szoftvert.

Két olyan otthonlévő anyát kérdeztem tapasztalataiktól, akiknek sikerült távmunkásként elhelyezkedni.

Első riportalanyom, Éva, azon szerencsések közé tartozik, akinek a munkahelye biztosítja a távmunkát.

- A cégemnél, ahol most már 7 éve dolgozom, jött ez a lehetőség. Pályázat útján nyertünk távmunka-lehetőségeket és mivel nekem kiskorú gyerekem van, én kaptam a vezetőségtől erre esélyt.
- Próbálkoztál-e máshol is keresni ilyen munkát?
- Nem próbálkoztam sehol.
- Meg vagy-e elégedve a fizetéssel?
- Ugyanannyit kapok, mintha bent dolgoznék, így teljesen elégedett vagyok, sőt, még bérletet is kapok.
- Mennyi idődet köti le egy nap a távmunka?
- Reggel 8-tól este 7-ig több részletben dolgozom, a legtöbbet 8-10-ig és 15-16.30-ig folyamatosan.
- Könnyű emellett megszervezni a napi teendőket?
- Már kezdek belejönni.
- Milyen előnyeit és hátrányait látod a távmunkádnak?
- Nem kell utazgatnom, a gyereket időben el tudom hozni az oviból/iskolából, betegség esetén se esek ki a munkából. A cég eszközeit használom, így ha gond van vele, nem az én költségem. Viszont kimaradok a céges rendezvényekből (névnapozások, szülinapozások) és állandóan készenlétben kell lennem, mobilon elérhetőnek.

Másik riportalanyom, Zsuzsa, saját magának kereste a távmunka lehetőségét. - Miért választottad a távmunkát?
- Amikor úgy alakult, el akartam helyezkedni a 2 fiam születése után, ez nem sikerült. Meghallották, hogy gyerekeim vannak, pláne kettő, udvariasan ugyan, de tudtomra adták, hogy nem kellek. Amikor munkanélküli lettem, elvégeztem egy számítástechnikai tanfolyamot, következő évben kiváltottam az egyéni vállalkozói engedélyemet, adatrögzítés a fő profilom. Úgy alakult, hogy ismeretség révén ahogy kiváltottam az engedélyemet, elhelyezkedhettem a helyi SZTK-ban számítógépes asszisztensként. Nagyon jó volt, szerencsére a reumatológián kaptam helyet, itt azért nem annyira rémisztő a munka. Aztán ahogy a fiúk egyre nagyobbak lettek, nagyon szerettünk volna egy kislányt. Ahogy ezt elhatároztuk, felmondtam az SZTK-ban, mondván, hogy a babatervezés időszakában azért ne legyek sokat betegek között. Pedig még nem is tudtuk, hogy akkor már vártam őt! A terhesség ideje alatt itthon vállalgattam munkát. Szerkesztéseket, gépelést, és ami jött. Volt, ahol kellett a vállalkozóim és kellett számlát adnom, volt, ahol nem. Amikor megszületett a lányom, akkor felfüggesztettem a tevékenységemet, de az első adandó alkalommal, azaz amikor 1,5 éves lett, ismét nagy erővel elkezdtem figyelni az itthoni munkalehetőségeket. Kerestem újságokban, interneten, szinte a mai napig állandóan böngészem a távmunka-lehetőségeket.
- És nem hiányzik, hogy emberek között dolgozz?
- Igen is, meg nem is. Végülis emberekkel találkozom, amikor a kicsit viszem a bölcsibe, meg délután is, amikor megyek érte. Az, hogy nem dolgozom emberek között, sokszor jó. Saját magam osztom be az időmet, bár ez nagyon csalóka is tud lenni. Jól hangzik, hogy én vagyok a saját magam közvetlen főnöke, de azért ez sokszor éjszakai munkát is jelent. Mert ugye napközben rám telefonálnak, kizökkentenek a munkamenetemből.
- Könnyen be tudod osztani az idődet?
- Sajnos nem. Van néhány fix dolog, amit akármi van, meg kell csinálni. Ilyen pl., hogy reggel én viszem a lányom bölcsibe, és én hozom el. Ez állandóan így van. A fiúk már egyedül jönnek haza a suliból, velük nincs gond. Fix még, hogy este főtt kajával kell várni a férjemet, mert napközben nem eszik, tehát főzni szinte minden nap kell.
- Kiknek ajánlod, hogy ezt a munkaformát válasszák?
- Olyanoknak, akiknek a férjük toleráns, elnézik, hogy esetleg este, éjjel, vagy akár hétvégén is dolgozik az asszony. Nálunk megy az éjjeli, esti, hétvégi munka, de például nem nézi jó szemmel, hogy sokszor a háztartás rovására mennek dolgok.
- Hosszú távra tervezed?
- Igen, hosszú távra. Felmerült, hogy esetleg elmegyek 8 órába dolgozni, de ezt végiggondoltuk, és nem megy. Pestre nem tudok menni, mert min. 1,5 órát kell utaznom oda és újabb 1,5 órát vissza. És a gyerekekkel akkor ki lenne? A férjem sokszor késő este jön haza. Nem szeretném, ha az utca nevelné fel a fiaimat. A legrosszabb időszakban vannak most, az ,,elkanászodási” időszakban.
- Sokszor találkozol nem valós, vagy éppen balekokat kereső hirdetéssel?
- Igen, sajnos sok ilyen hirdetésbe botlok. Nagyon oda kell figyelni! Olyanba már nem is nagyon akarok belemenni, ahol azt mondja, hogy fizess be x összeget, és akkor megkapod a leírást a munkáról. Ez nekem már nem tetszik. Volt olyan hirdetés nem olyan régen, hogy kapok egy csomagot utánvéttel és fizessek 7000 Ft-ot, gépeljem le, utánvéttel küldjem vissza, és akkor visszakapom a befizetett 7 ezer forintot, plusz amit dolgoztam, azt is kifizetik. Hát ettől kirázott a hideg. Mi a garancia rá, hogy visszakapom a kaucióként befizetett pénzem?!
- Mit tanácsolsz, akik bele szeretnének fogni a távmunka-keresésbe, hogy kezdjék?
- Ne adják fel az első héten, amikor a 100. kamu hirdetésbe botlanak bele. Nagyon fontos, hogy korrekt szerződést kössenek az emberrel. 2 hónapja dolgozom egy cégnek, akiknél keretszerződést kötöttünk, és korrektnek látszanak. Tanácsolom még, hogy saját maga is hirdessen, minden ismerősben tudatosítsa, hogy ő távmunkában dolgozna. Nagyon nehéz ma távmunkát keresni ez tény. Én évek óta próbálkozom kisebb nagyobb sikerrel. Ne egy lábon akarjon megállni senki sem.
- Meg lehet annyit keresni így, mint egy átlagos munkahelyen?
- Nekem kiegészítőnek jó, mert 3 gyerekkel itthon vagyok, de nem hiszem, hogy 80-90 ezret össze lehetne szedni. Illetve ezzel kecsegtetnek azok a hirdetések, amiknél azzal kezdenek, hogy fizess be 1500-2000 Ft-ot, hogy egyáltalán megtudd, mit is kéne csinálni. A GYES összegénél azért több. És még valami, ami nagyon fontos. Aki távmunkát vállal, legyen mellette egy olyan személy, akinek fix keresete van!!! A távmunkánál az a nagy rizikó, hogy egyik hónapban van meló, akkor beleszakad az ember, és van, amikor nincs elég, és csak lógatja a lábát. Akkor ugye nincs bevétel, viszont a családnak mégis kell valamiből élnie, közüzemi díjakat befizetni, enni, stb.
- Szerinted mi a távmunka előnye, hátránya?
- A saját magad ura vagy, Te osztod be az idődet Hátránya: nem tervezhető előre az életed. Nem tudom például, hogy most hétvégén kell-e majd dolgoznom vagy sem, lesz-e megrendelés vagy sem. A legtöbb helyen most már számlát kérnek, azaz ha dolgozol, akkor számlát kell adnod, és arra fognak fizetni. Viszont a legtöbb helyen nem is jelentenek be.

2010. Február 12., 10:15
Címkék
Értékelés
4 / 5 (36 szavazat alapján)