Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Töltött csirke - Csirke galantine

Nálunk nem múlhat el családi összejövetel töltött hús nélkül. Többnyire töltött dagadót készítünk és hidegen tálaljuk. Ősszel a Facebook-on sokan linkeltek egy videót, ami bemutatta, hogyan lehet a csirkéből ügyesen kiszedni az összes csontot és hogyan készülhet belőle hasonlóan szeletelhető töltött finomság, mint a sertés dagadóból.

Már akkor tudtam, hogy ezt muszáj lesz kipróbálnom, vajon sikerülhet-e ez egy hétköznapi háziasszonynak is.

Sajnos, a Youtube-ról már törölve lett az eredeti videó, amelyben Jacques Pépin bemutatta a csirke csontozását. Ha szeretnéd megtekinteni a videót, akkor "Jacques Pépin" nevére és a "Chicken Galantine" szövegre rákeresve biztosan találsz egyet a videó számtalan másolata közül.

Saját tapasztalatom:

A videó 10 perces - nekem az első csirkét 45 perc alatt sikerült a férjem segítségével kicsontozni, de működik a dolog és megcsinálható otthoni körülmények közt is.

Maga a kicsontozás nagyon éles késsel nem túl nehéz, igaz, eléggé csúszik a nyers hús, ami a videón nem látszik. Nehéz megfogni és úgy tartani a csirkét, ahogy kell, de családi közös összefogással sikerülhet. Időnként szükség volt erős, szoros fogású férfi kézre.

Csirke kacsasütőbenMi viszonylag sok tölteléket készítettünk /4 zsemléből/, így a pici grillcsirkénk egy kisebb kacsa méretét vette fel, mire beletuszkoltam az összes tölteléket. Legközelebb 2, maximum 3 zsemléből készítek tölteléket.

Kb. 2 órán át sütöttük a kacsaütő edényemben, nagyon finom lett. Melegen kicsit lágy volt a töltelék, de hidegen teljesen olyan volt, mint amilyen szokott lenni a töltött húsom.

Töltött csirkeTöltelék: 4 zsemle, 4 egész tojás, zöldpetrezselyem, majoranna, só, bors, főtt kukorica

A zsemlét vízben megáztatjuk, kicsavarjuk, jól szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a nyers tojást és a fűszereket. A töltelékbe kerülhet főtt kukorica, szeletelt párolt gomba, esetleg a csirke apróra vágott mája, mindezeket jól elkeverjük

A töltött baromfit nagyságának megfelelő tepsibe vagy lábasba helyezzük, az edényt kiolajozzuk és szórunk egy kis sót az aljára, erre helyezzük a csirkét. A madár felső részét is megsózzuk, ízlés szerint fűszerezzük, majd a sütőben 180-200 fokon 1,5 - 2 órán át sütjük.
Zománcozott kacsasütő edény
Kacsasütő edény
Egy edény, ami nélkül már nehezen tudnám elképzelni életemet. Nagyon szeretem, mert igazán kevés odafigyeléssel lehet benne sütni. Beleteszi az ember a hozzávalókat, majd pár óra múlva kiveszi a kész finomságot. A nagyobb méretűben elfér egy 6 fős család ebédje is, a hús és hozzá krumpli egyben. Én kaptam egy ilyen nagyot külföldről, ami sajnos a magyar sütők közül nem mindegyikbe fér be, de nagyobb áruházakban nálunk is lehet kapni kétféle méretben. Sokszor plusz folyadék és olaj hozzáadása nélkül készül el benne az étel.
2011. November 23., 07:28
Címkék
Értékelés
4 / 5 (39 szavazat alapján)