Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Köröz a gólya 6. rész: Újra látjuk egymást

Ez a hét gyönyörű volt. Ismét láttam ultrahangon kicsi Porontyomat. A 12 heti UH-t genetikai Uh-nak is szokták nevezni, célja a magzat életviszonyainak, a terhesség pontos korának megállapítása, illetve a durva fejlődési rendellenességek szűrése.

Orvosiul a tarkóredő-mérésről ezt találtam.

A tarkóredő-mérés

Az első trimeszteri genetikai ultrahang vizsgálat során mérik a tarkóredőt. A leleteken általában NT (Nuchal Translucency) rövidítésként szerepel, de használják a nucha, tarkóredő vagy nyakiredő kifejezéseket is. Az NT mérést 11 – 13 hetesen kell elvégezni.A magzat tarkójánál, a bőr alatt folyadék gyülemlik fel. Bizonyos rendellenességek esetén (Down-szindróma, egyéb genetikai rendellenességek, szívrendellenesség) jóval több a folyadék található ezen a területen, így tarkótáji ödéma alakul ki, ami magas NT értéket ad. A tarkóredő értéket általában 3 mm-ig tartják normálisnak, azonban a mért érték sok mindentől függhet. Az egyik ilyen tényező, hogy a tarkóredő vastagsága a baba méretével együtt nő, így természetesen más eredményt kapunk, ha valakinél méréseket végzünk 11, 12 illetve 13 hetesen. Az ultrahang eredményeknél figyelembe kell venni az emberi és egyéb tényezőket, így nem mindegy, hogy ki és milyen készülékkel végzi a vizsgálatot. Azon felül, hogy a mérést végzőnek gyakorlottnak kell lennie, figyelembe kell venni azt is, hogy az egyes szakemberek mérései között következetesen lehet különbség, ezért az eredményt mindig a mérést végző orvos vagy szonográfus méréseinek átlagához kell viszonyítani.

Orrcsont jelenlétének vizsgálata

Vizsgálatok igazolták, hogy Down-szindróma esetén később kezd el kifejlődni az orrcsont, így az első trimeszterben még általában hiányzik. Az orrcsont jelenlétének az igazolásával nagyban lehet csökkenteni a Down-szindróma kockázatát, ezért a közelmúltban már pár centrum végez orrcsontmérést. Az első trimeszteri vizsgálat során nincs értelme az orrcsont megmérésének, csak a jelenlétét határozzuk meg. Az orrcsontot a leleten NB-vel szokták jelölni. Az első trimeszteri vizsgálatoknál megadhatóak még az embrió egyéb méretei: BPD (fejátmérő), HC (fejkörfogat), AD (hasátmérő), AC (haskörfogat), FL (combcsont-hossz).

Poronty tarkóredője és orrcsontja teljesen rendben van.

Újra látjuk egymást - ultrahang

Tájékozódtam még a témában, és azt találtam, hogy aki úgy gondolja, hogy nagyobb pontosságú vizsgálati eredményeket szeretne a magáénak tudni, az elmehet egy úgynevezett 4markeres vizsgálatra.

Eszerint:
"A kombinált tesztet optimálisan a 12-14. héten végezzük, ultrahang-vizsgálat és vérvizsgálat kombinációjával. Ultrahanggal az ülőmagasság alapján határozzuk meg a pontos terhességi kort, majd megmérjük a tarkóredőt és vizsgáljuk az orrcsont jelenlétét. Az anyai vérből a magzat által termelt két marker (PAPP-A és a free- ß-hCG) koncentrációját mérjük. A teljes vizsgálat körülbelül 1-1,5 órát vesz igénybe, így a kismamák egy konzultáció keretében rögtön meg is kaphatják a leletet.
Amennyiben a Kombinált teszt kétes eredményt ad (intermediate rizikó, 1:150 - 1:1000), lehetőség van a Négyes teszt elvégzésére. Ha a teszt egyértelműen negatív, 15-18 hetesen kell elvégezni az AFP vizsgálatot, illetve 18-20 hetesen a genetikai ultrahang vizsgálatot (egyes laborok az AFP vizsgálatot 16 hetesen végzik, ha azonban a labor korszerű kockázatelemző rendszerrel rendelkezik, ehhez nem szükséges ragaszkodni."

A héten még egy csodálatos esemény történt: megszűntek az állandó rosszullétek. Nem állítom, hogy egyfolytában jól vagyok, de sokkal szebb már a világ. És végre tudom, mit jelent a kívánósság; eddig inkább csak azt tudtam, milyen a semmit-nem-kívánni állapot. Kezd belém visszatérni az éltető erő. Ja és még: álmomban a házi orvosom megultrahangozott, rendesen moziszerűen láttam Porontyot. Úszkált a magzatvízben, mintha csak a tengerben búvárkodna, meglehetősen nagy, fekete hajjal, és határozottan fiús ábrázattal bírt. Jól elvolt odabent, bár kicsinység unatkozott néha. Szép álom volt.

Poronty is rengeteget nőtt az elmúlt pár napban. A 12 hetes magzatomnak már van állcsontja, állkapcsa és szájpadlása. Differenciálódik a rekesz és a tüdő. Elkezdődik a külső nemi szervek fejlődése. Hossza már 6,5 cm, súlya 18 gramm körüli. Szíve percenként 140-160 alkalommal dobban. Már gyakorolja a későbbi légzőmozgásokat, mellkasa emelkedik és süllyed. Ekkorra már minden belső szerve kialakult, a legtöbb már működni is kezdett. Ilyenkor már kevésbé károsíthatják a különféle gyógyszerek, vegyi anyagok vagy betegségek. Elkezdenek nőni a körmei, felismerhető a fülcimpája. Szemhéja kifejlődött, és rácsukódik a szemre. Ha lenyeli az őt körülvevő magzatvizet, amely minden 24 órában teljesen kicserélődik, az vizeletként távozik a szervezetéből. Még mindig nem érezhető, de sokat mozog: forgolódik, nyújtózkodik, hajlítgatja az ujjait. A hangszalagjai kifejlődtek, és a baba néha (csendben) sír. Az agya kifejlődött, már érezhet fájdalmat –remélem, ilyesmiről szó sincs odabent!

2007. November 27., 11:20
Értékelés
4 / 5 (36 szavazat alapján)