A látogatói élmény fokozása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Elfogadom További információ
Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Vízkereszt ünnepe

2013. Január 2., 13:32

A vízhez és annak mágikus erejéhez számos babona és hagyomány fűződik az emberiség korai szakaszától kezdődően. E mágikus rítusok egy része megelőző, míg más része elhárító jellegű. Január 6-án van Vízkereszt, vagy Háromkirályok napja. Ez a karácsonyi ünnepkör zárónapja, a farsang kezdete. Gáspár, Menyhért, Boldizsár, a köszöntő Háromkirályok sötétedéskor házról házra járnak, botjukat a padlóhoz ütik és így énekelnek:

"Eljöttünk messziről, Napkelet-országból
Lovunk, tevénk összerogy már a nagy fáradtságtól."

A néphit szerint ha a keréknyomban megmarad a víz, akkor bő bortermés várható. Ha ezen a napon hideg az idő, akkor korai tavaszban reménykedhetünk. Napsütéses idő esetén még hosszú lesz a tél. Ha ezen a napon esik, férges lesz a máktermés. Ha ezen a napon nagy a hideg, rossz termés várható, ha fúj a szél, szerencsés lesz az év.

A Vízkereszt a Húsvét és a Karácsony mellett a három legnagyobb és legősibb keresztény ünnepek egyike. Az egyház három titkot ünnepel ezen a napon: Jézus Krisztus először mutatkozott meg a pogányok előtt; először nyilvánította ki istenfiúságát, amikor megkeresztelkedett a Jordán folyó vízében; és ekkor hajtotta végre első csodáját is a galileai Kánában, amikor egy menyegzőn anyja kérésére borrá változtatta a vizet. Jézus megkeresztelkedésének emlékére a katolikus templomokban vizet szentelnek, s ebből a hívek hazavihetnek valamennyit. Régebben otthon a szenteltvízzel megitatták az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, vagy az emberek magukra locsolták, betegségek vagy rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták, hogy áldás legyen a házon.

Hagyományosan ezen a napon szoktuk lebontani a karácsonyfát, és ekkor kezdődik a farsangi báli szezon.

Értékelés
4 / 5 (46 szavazat alapján)
Témához kapcsolódó további cikkeink
Játék a fórumunkonJátszani jó! És nyerni még jobb. Nézd meg, mit nyerhetsz ebben a hónapban!
Milyen az igazi magyar kokárda?Gyerekként teljesen egyértelmű volt, hogy milyen kokárdát tűzünk fel március 15-re. Nem volt még hivatalosan ünnepnap, de az iskolákban megemlékeztünk róla, olyankor kötelező volt a kokárda.
Karácsonyi készülődésMinden évben Mindenszentek és Halottak napja után a boltok már karácsonyi lázban égnek, csillogóbbnál csillogóbb szépségek kínálják magukat a vásárlóknak. Olyan könnyű elcsábulni valamire, amit aztán sose adunk oda senkinek; miközben még december 24-én délelőtt is rohangálunk valami után, amit valamikor december elején láttunk, de akkor elmulasztottuk megvenni. Jártál már úgy, hogy az utolsó nap kaptál észbe, és futottál, hogy még a boltok bezárása előtt megszerezd, amit elfelejtettél? Gyakran fordul ez elő veled? Szeretnéd, hogy stressz-mentes legyen az ünnep és ne költs feleslegesen sokat?
Képeslap pályázatUgye nem szeretnétek játék nélkül maradni a nyáron sem? Kitaláltunk nektek valami izgalmasat.