Tyukanyo.hu
Versek, mesék, receptek, gyűjtemények, listák, ünnepi ötletek, kézműves leírások tyúkanyóknak és kiscsibéknek!
www.tyukanyo.hu

Ötletek ajándékozáshoz

Az ajándékvásárlásról

Ha nem a saját gyerekünknek vásárolunk, a szülőkkel mindig egyeztessünk, hogy ők milyen játékokat tartanak jónak. Ellenkező esetben könnyen vehetünk olyat, ami már megvan, vagy nem egyezik a szülők felfogásával, ezért aztán gyorsan eltüntetik, esetleg a gyerek fél tőle. Nálunk jelenleg ilyenek a mozgó játékok. Nagylányaim a zenélő játékoktól képesek voltak világ végére rohanni. Ha nem akarunk ilyen helyzetbe kerülni, jó, ha előre egyeztetünk szülőkkel. Ne essünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, mi majd jobban tudjuk, milyen játéknak örülne a kicsi. Szülőként pedig fontos, ha megkérdeznek, válaszoljunk egyenesen, sok kellemetlen pillanattól szabadulhatunk meg.

 

Aminek minden kisbaba örülne

A kisbabák az első életévükben óriási változáson mennek keresztül. Egy újszülött még fogni se tud, csak a hangokat, érintéseket érzi. Egyévesen sok esetben épp járni tanul, de legalábbis már nagyon gyors tempóban mászik. Ezért elég széles skálán mozog az ajándékok listája.

www.mamazon.hu Snoozebaby rongyRongyi, amit akár ügyes kezű nagymama, anyuka el is tud készíteni. Alvókendő vagy címkés állatka - pár inspiráló ötlete gyűjthetünk erről az oldalról: www.mamazon.hu.
Ha megkedveli a picur az ajándékunkat, akár óvodás koráig is elkísérheti.
Aranyos, bébiknek való ajándékokat találhatunk az IKEA-ba is. A LEKA sorozatban tornáztatótól plüss csörgőig mindent találhatunk. Meríthetünk pár ötlete az Ikea oldaláról és utána akár már a sarki játékboltba is célirányosan tudunk betérni, hogy mit keresünk.
 

Nagyon jó játékokat találhatunk a Fisher-Price oldalon is. Életkort tekintve érdemes azért mindig inkább egy picivel feljebb vásárolnunk ilyen játékokat, hiszen gyorsan nőnek a gyerekek, tovább használhatja a picit nagyobbaknak való játékokat. Nálunk az első karácsonyára a kishölgy apróságon kívül /csörgő, alvókendő/ egy gyerek laptopot kapott. Kezdetben azt élvezte, ha mi kapcsoljuk be a különféle zenéket neki. Manapság már ő kapcsolgatja a zenéket és meglepően jól bírta/bírja a kiképzést a készülék. Azóta szerencsére már nem érdekes neki a mi gépünk, és nyugodtan dolgozhatunk, mert olyankor előveszi ő a sajátját.

Aminek minden 1-4 éves kislány/kisfiú örülne

www.katica.hu Méhviaszkréta 12 dbMéhviaszkréta 12 db-os. Praktikus, mert jól kézre állnak a kis kocka formájú a kréták, és ha rohangál vele a gyerek, akkor sem kell félteni, hogy megszúrhatja magát. További előnye, hogy nem büdös. Nálunk a kicsi lány kapta kb. 1 évesen, de a nagyobb testvérei és én is szeretek vele rajzolni. Alig látszik rajta a sok használat, mert nem törik le a hegye és nem kopik úgy, mint egy ceruza.

- személyessé varázsolhatjuk, ha készítünk hozzá egy kréta tartót.
- ajándékozhatunk mellé rajzlapokat is.
Ikea bébi játékai és gyerekjátékai nagyon széles skálán mozognak, fiúknak és lányoknak is rengeteg játék közt válogathatunk. Pl. a Mula gyöngy, hullámvasút, vagy a rajztábla szinte minden korosztálynak nagy örömet okoz. Széles választékot találunk a különféle szerepjátékot segítő kiegészítők közül is, pl. kiskonyhai eszközöket, textil gyümölcsöket, tortákat, de találunk DUKTIG övet fűrésszel, kalapáccsal, amivel aput lehet utánozni sérülés nélkül.
Egész biztosan nagy sikert aratunk építőelemek vásárlásával. Ez lehet színes, vagy natúr építőkocka, vagy Legu Duplo játék.
www.favonat.hu 110 db-os nagy favonat készlet, favasút szettNagyon szeretik már az egész kicsik is a fasíneket favonatokkal, amit folyamatosan, évről-évre lehet bővíteni pl. sínkereszteződésekkel, indóházzal, tereptárgyakkal.
www.liliputjatek.hu Wader Kid cars pálya 4,5 mNagy sikert arathat kisfiúknál az emeletes műanyag garázs, természetesen jó sok autóval, pályával
www.jatekshop.eu 2 szintes farmház állatokkal - WaderSzintén jó ötlet a farm, sok állattal, egyéb kiegészítővel.
 

Aminek minden óvodás kisfiú/kislány örülne

Ikea gyerekjátékok közt rengeteg szerepjátékot segítő készletek kaphatók, de találunk rajzeszközöket, rajztáblákat, szobahintát és rengeteg aranyos plüssfigurát, amely az új kedvenc lehet az ünnepek után.

Az óvodás kor csak igazán a szerepjátékok ideje, biztosan szívesen játszanak az ilyen korú gyerekek pl. boltosat, amihez vehetünk fa, textil vagy műanyag gyümölcsöket, pénztárgépet, eladópultot, mérleget, játékpénzt.

www.regiojatek.hu Felmosó és seprű szettA takarításba is szívesen besegít majd nekünk a csemeténk, ha van saját felmosóvödre, portörlője, seprűje.
www.jatekshop.eu JátékkonyhákJátékkonyhákból a választék kimeríthetetlen.
 

Választhatunk még sok egyéb háztartási eszköz közül is a kicsiknek, ami világít és hangot ad, mint. pl. vasaló vagy kávéfőző, mosógép, porszívó, turmix – a sort hosszan folytathatnánk.

Orvosos játékhoz is találunk szetteket, de a saját doktor nénink is biztosan szívesen ad néhány spatulát, vagy szájmaszkot, ha szépen megkérjük.

A kislányoknak sok szép babakocsi, babahordozó, babaápolási mindenféle segítheti ki a babáik gondozását.

Ebben a korban sok gyereknek kialakult ízlése van a mesék terén, biztosan van kedvenc meseszereplője. Ezért aztán meglephetjük a mesehőst ábrázoló figurával, dvd-vel, mesekönyvvel, vagy a mesehőssel díszített ruhával, pizsamával, törölközővel.

Nálunk aktuális kedvenc most Fifi és barátai, ehhez a meséhez kapcsolódóan számos ajándékötlettel szolgálnak a gyártók.

 
 

Aminek minden iskolás fiú/lány örülne 8-14 éveseknek

delpartkft.hu Vízfesték KOH-I-NOOR 12-es ANILINKYVízfesték KOH-I-NOOR 12-es ANILINKY vízfesték, nagyon erős, hihetetlen szép színei vannak, ha veszünk hozzá pár vékony ecsetet, esetleg Aquarell papírblokkot, akkor már egy komplett ajándékunk van.
Stabilo készletSTABILO point 88 készlet egy szép füzettel és esetleg egy varrt füzettartóval tökéletes ajándék lehet, akár fiúnak akár lánynak, csak jól kell megválasztani a füzetet és az anyagot a füzettartóhoz.
 
delpartkft.hu PROGRESSO színes 12db-os

Progresso-val sokkal szebben lehet rajzolni és színezni, így rajzolni szerető gyerekek - van olyan, aki nem szeret rajzolni? - nagyon örülnek neki. Ha adunk mellé egy Ikeás füzetet, vagy egy tömb famentes rajzlapot, akkor biztosak lehetünk benne, hogy lesz mibe alkotnia a megajándékozottnak.

Kiegészíthetjük ajándékot egy varrt ceruza tartóval vagy egy füzet illetve rajzlap tartóval, amiben egyik oldalon a füzet vagy a rajzlapok vannak másik oldalt pedig a ceruzák.

Ebben az életkorban már minden gyerek tudja, mire vágyik, mit szeretne, érdemes őket is megkérdezni, nem csak a szülőket. Általános ajándék-ötletekkel szolgálni az iskoláskorúaknak sokkal nehezebb, mint az ovisoknak.

Valószínűleg gyűjtenek valamit (kártyákat, matricákat, kis figurákat stb.). Ha szeretnek olvasni, akkor ebbe az irányba is tapogatózhatunk. A nagylányok már a ruhának is örülnek, mint ajándéknak, csak el kell találnunk az ízlésüket.

 

Felnőtteknek

Sima fehér, nagyobb méretű, henger alakú gyertyát veszünk. Fehér, háromrétegű szalvétára a gyerekek rajzolhatnak ceruzával egy kedves képet. Utána a szalvéta legfelső rétegét leszedjük és óvatosan hajszárítóval rámelegítjük a gyertyára. Amikor mindenhol alaposan rásimul, akkor fél órára be kell tenni a hűtőbe, és kész is egy személyre szabott ajándék.

Veszünk egy egyszínű bögrét, amelyet porcelánfestékkel, vagy lakkfilccel kedvünkre dekorálhatunk. (Mindig alaposan olvassuk el a használati utasítását!) Mi olyan porcelánfestéket használtunk, ami sütőben kiégethető és azzal tesszük tartóssá. Amíg nem égettük ki, addig vízzel eltávolítható volt a minta. Sütésnél nagyon kell figyelni az időre és a hőmérsékletre, mi az első bögrén kicsit elégettük, megbarnítottuk a festéket. Égetés után jól bírja a mosogatást is. Ez így magában is nagyon kedves ajándék lehet, de variálhatjuk az alábbi ajándék ötletekkel:
- egy szép teásbögréhez veszünk pár tea filtert és egybe csomagoljuk
- szintén egy szép teás csésze és hozzá nem filteres, hanem igazi teafű vagy különleges gyógytea
- lakkfilccel ráírhatunk pl. egy forró csoki receptet, a bögrébe tehetünk jó minőségű étcsokit
- egy szép kávésbögréhez csomagolhatunk pár életmentő ,,sok az egyben” kávét.
- szintén egy szép kávéscsésze és különleges szemes kávé, ez akkor igazán jó ajándék, ha van otthon kávédarálója a megajándékozottnak, vagy a csomag részét képezi egy szép kézi kávédaráló.
A bögrés ajándékcsomagunkat kiegészíthetjük egy varrott, vagy dekorgumiból készítet poháralátéttel.

Üveg képkeretet vagy natúr fa keretet festéssel és ragasztással is lehet díszíteni. Nagyszülőknek, szülőknek kedves ajándék lehet egy gyerekképpel, vagy családi fotóval, testvérfényképpel.

Natúr textilszatyrot textilfestékkel vagy hímzéssel, esetleg textil applikációval igazán egyedivé tudunk varázsolni. Nagymamák vagy anyukák nagy örömmel használnák bevásárláskor.

Családfa

Nagyszülőknek, idős rokonoknak készíthetünk családfát. Akkor lesz igazán szép, látványos a fa, ha több gyerek, több unoka és jó pár dédunoka is van már a családban. A képen látható családfa a nagymamámnak készült. Neki 3 gyereke született, gyerekei megajándékozták őt 8 unokával, az unokák megajándékozták őt eddig 12 dédunokával, (amikor ez készült, még csak 11 dédunoka volt).

Egy képszerkesztő programmal gyorsan elkészíthető, utána már csak elő kell hívatni A4-es méretben, vagy nagyobban, egy képkeretbe beletenni és kész is van a személyre szóló ajándékunk. A fa törzsén szerepel a nagymama és a nagypapa neve, a gyökér az ő szüleinek a nevei. Felfelé meg jönnek az ágak a gyerekekkel és unokákkal.

 
myheritage.hu Felmenők poszter

Ha nincs gyakorlatunk a képszerkesztésben, vagy nem túl nagy a családunk akkor jó segítség lehet a myheritage.hu weboldal, ahol 250 személyig ingyen szerkeszthetjük a családfánkat. Ha beírtuk azokat a személyeket, akikre szükségünk van, akkor számtalan módon készíthetünk családfát. Felmenők vagy leszármazottak szerint, bárkit kiválaszthatunk a listából és az ő szemszögéből nézve. Lehetőség van rá, hogy képeket töltsünk fel a személyekhez.

A családfákat .pdf formában kapjuk meg, ezt kinyomtathatjuk otthon színesben, vagy előhívattathatjuk, de akkor előbb .jpg formátumú fájlt kell belőle készítenünk.

A Bullzip program egy ingyenes program otthoni felhasználásra, ami tud .jpg-fájlba nyomtatni. A www.bullzip.com oldalon otthoni használatra ingyenesen letölthető. A .jpg-fájlunkat már bármelyik, nekünk tetsző fotólaborban előhívattathatjuk. Én A4-es méretben tervezem, majd veszünk egy szép keretet, beletesszük és kész is az ajándékunk.

 

Általános, bárkinek jó ajándék

Nemcsak kézzel fogható tárgyakat ajándékozhatunk, hanem akár élményeket is. Egy közös program sokat jelenthet. Gyereknek és felnőttnek egyaránt ajándékozhatunk színházjegyet. A www.jegy.hu weboldalon kedvünkre válogathatunk, már 1-2 ezer forinttól kezdődően találunk előadásokra jegyeket. Nagyszülőknek, szülőknek nagyon jó ajándék lehet, de akár párunkat is meglephetjük színházjeggyel. Fontos, hogy ha színházjegy ajándékozása mellett döntünk, sose 1 db jegyet ajándékozzunk, ne egyedül kelljen elmennie a megajándékozottnak, legyen kivel megbeszélni az élményeket.

A dekupázs technikával bármilyen fa tárgyat egyedivé varázsolhatunk könnyen és gyorsan. Egy kincses doboz a kishúgnak, vagy a legjobb barátnőnek mindig örömet okozhat. Apukáknak, nagypapáknak egy egyedi dekorált borosüveg tartó nagyon kedves ajándék lehet. De dekorálhatunk így teatartó dobozt vagy fiókos szekrényt vagy … csak a képzeletünk szab határt alkotó kedvünknek.

Makramé technikával készíthetünk karkötőket, virágtartót, nyakláncot bármilyen nőnemű megajándékozottnak, csak kell venni egy szép fonalat esetleg pár szem gyöngyöt, máris rengeteg szép ajándék kerülhet ki a kezünk közül.

Zsepkendő tartóHa valaki tud horgolni, akkor kisebb ajándéktárgyakat pillanatok alatt el tud készíteni, egy zsebkendőtartót, tolltartót, tokot a szemüvegnek, a mobilnak stb. már alap horgolástudással is könnyen el lehet készíteni Aki nem tud horgolni, az ennek a leírásnak alapján meg tudja tanulni, nekem is így sikerült.

Én csak rajzról tudok horgolni, erről a mintáról készült a zsepitartó: A karikák láncszemek, a pálcák, aminek van teteje, és ha 1 vonal van rajta, az 1 ráhajtásos pálca.
Zsepkendő tartó minta
 
HajgumiHosszú hajú lányoknak ajándékozhatunk egyedi hajgumit is. Szükségünk van hozzá hajgumira és egy kis fonalra. Erről a mintáról készült a hajgumi, én a 3. sort elhagytam. A karikák láncszemek, a pálcák, aminek van teteje, és ha 1 vonal van rajta, az az 1 ráhajtásos pálca, az x-ek pedig rövidpálcák.
Hajgumi minta
 

Ha tudsz varrni, akkor a saját készítésű ajándékok tárháza végtelen.

A galériánkban még számos ötletet találhatsz.

2011. November 9., 07:42
Értékelés
3 / 5 (42 szavazat alapján)